De câte ori ai ezitat să întrebi ceva cu gândul că poate părea stupid? De câte ori ai renunțat la un proiect nou și atractiv doar pentru că te scotea din zona de confort? Lucrează la mindset.
Dacă vrei să ajungi în elita specialiștilor în Google Ads, Facebook Ads și tot ce presupune promovarea tip pay per click, lucrează la modul de gândire. Este ceva ce am învățat în cele 3 luni de când sunt la Canopy.
Internship-ul m-a purtat până acum printr-un carusel de întâmplări, oportunități și emoții pozitive.
Când am aplicat pentru poziția de intern la Canopy intuiam că…
… dacă voi fi acceptată, voi păși într-un domeniu care mă va provoca intelectual în permanență. Mi s-a dovedit că habar nu aveam cât de tare.
Nu aveam deloc experiență în domeniul publicității pay per click, cunoștințele mele de până atunci provenind exclusiv din zona copywriting-ului.
Ca să vă ajut să vă faceți o idee, a fost o surpriză totală pentru mine faptul că Google Ads este împărțit în rețelele Search și Display.
În cele aproape trei luni de internship la Canopy, am învățat că nu poţi să devii un specialist bun în pay per click fără să lucrezi la mindset și la felul în care abordezi tot ceea ce ți se întâmplă.
Adresează întrebările potrivite
Abilitatea de a gândi critic este o trăsătură esențială de care ai nevoie dacă doreşti să activezi în acest domeniu. Poți avea acest atu de la început sau îl poți dezvolta pe parcurs.
„Textul reclamelor mele iese suficient în evidență?” , „Am alocat bine bugetul în campanii?”, ”De ce nu avem suficiente conversii aici?” sunt întrebări care vor roi constant în mintea unui specialist PPC.
Motivul este unul intuitiv: nu poți obține acele insighturi cu adevărat valoroase fără să întorci o problemă pe toate părțile.
Acceptă că sunt multe de învățat. Singur
Nu vei înțelege de la început tot ceea ce ți se cere, nu vei ști exact ce trebuie să faci și nu vor fi din prima reușite toate listele de cuvinte cheie, setările sau reclamele tale. Vei avea multe întrebări și puține răspunsuri.
Însă tocmai aceste situații au fost cele care m-au determinat să citesc mai mult, să îmi pun mai multe întrebări astfel încât la sfârșitul zilei să fim mulțumiți atât eu, cât și colegii care mă coordonează.
Fii ajutat și ajută la rândul tău
Poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat până acum la Canopy este că echipa din care faci parte joacă un rol extrem de important în creșterea ta profesională.
O zi obișnuită la biroul din Iași este plină de întrebări diverse: “George, pot să te întreb ceva?”, “Andrei, ce trebuie să fac în Excel-ul ăsta?”, “Iulia, după ce ne vine curierul cu comenzile, ne uităm un pic amândouă pe campanii?”.
Cred că motivul pentru care atât Canopy, cât și fiecare persoană din cadrul agenției evoluează atât de frumos, este acela că oricât de plină de deadline-uri ne este o zi, mereu ne găsim timp să îi ajutăm pe ceilalți.
Evoluează odată cu industria
Poate mai mult decât alte domenii, zona advertisingului PPC este una aflată într-o continuă dinamică. Ce funcționează astăzi mâine s-ar putea să aibă nevoie de o altă abordare.
În aceste câteva luni de internship am învățat că este esential să ne informăm în mod constant și să fim la curent cu orice schimbare apărută. În plus, să testăm noile opțiuni fără teamă.
The Good, the not so Bad, and the Ugly Awesome
Provocarea constantă din perioada internship-ului nu rezidă numai în îndeplinirea unor task-uri punctuale din care poți învăța pas cu pas, ci și în procesarea ulterioară a informațiilor pe care le-ai aflat.
Procesul de învățare ar fi practic incomplet dacă ulterior nu am reveni asupra a ceea ce am lucrat și nu am vedea ce informații utile putem extrage de acolo. Și nu e doar atât.
Ce alte provocări am resimțit în timpul internship-ului?
- Să înțeleg și să lucrez eficient cu multitudinea de date aflate la dispoziția mea.
- Să fiu cât mai mult posibil la curent cu modificările petrecute în domeniu și să le aplic corespunzător.
- Să jonglez cu deadline-uri și task-uri multiple – toate la fel de importante și de urgente – fără să „sparg” nimic în acest echilibru care este menținut cu extrem de multă muncă.
Primul reality check din timpul acestui internship l-am avut după o perioadă în care am fost expusă unei cantități mari de informații pe care mi-am dat seama că nu am asimilat-o atât de bine pe cât trebuia.
Motivul? Am fost reticentă în a pune întrebări de clarificare atunci când trebuia. Un lucru pe care l-am extras de aici este că trebuie să depășesc ceea ce eu numesc “teama că va părea stupid să întreb asta”.
Nu în ultimul rând, în cadrul Canopy s-a ajuns la concluzia că internii care se simt mai bine la locul de muncă au și performanțe mai bune :P.
De aceea, între crearea unor audiențe și realizarea unui audit, avem grijă să strecurăm cu religiozitate un joc de fussball sau unul de cărți:
Ni se acordă multă încredere și ni se oferă libertatea de a ne responsabiliza singuri în chestiuni ce țin de gestionarea timpului și a atribuțiilor zilnice.
Dacă e ceva ce am înțeles foarte clar până acum în cadrul acestui internship în PPC, acela e că trebuie să fiu dispusă să ies din zona mea de confort, să pun întrebări și să încerc mereu să îmbunătățesc unele lucruri chiar dacă în aparență nu ar avea nevoie de asta – tot timpul se poate mai bine în domeniul PPC.
Până la urmă, la finalul celor șase luni aș vrea să aud asta:
sau dacă nu de la Cristian Ignat, cel puțin de la Ryan:
Serios vorbind, sentimentul că munca ta face diferența în campania unui client și aduce rezultate este minunat, te responsabilizează și ambiționează și mai mult.
O concluzie învățată aici, pe care aș vrea să o împărtășesc cu voi, e că în domeniul PPC tot timpul e ceva de învățat, indiferent de experiența ta. Și doar acest proces constant de învățare te poate transforma într-un specialist mai bun.