Blog

Pandemia, Carantina și Partea-plină-a-paharului

Stefania Mititicăi • 22 februarie 2021

Pandemia provocată de Covid-19 și efectele secundare ale carantinei la nivel național au făcut din „munca de acasă” (WFH) o necesitate pentru multe industrii. Munca de acasă sau de la distanță este noul normal și se pare că va rămâne în trend și în anii următori. 

WFH nu este o practică nouă, deoarece existau deja mulți profesioniști care lucrau de la distanță pentru diferite organizații. Pentru a asigura securitatea sănătății angajaților, multe companii au abordat noul mod de lucru. 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate oferi această experiență este „TIMPUL”. 

Timpul este o scurgere succesivă de momente, o succesiune ireversibilă de evenimente, un interval exact care nu se poate schimba. Însă, se poate îmbunătăți modul de organizare a activităților de zi cu zi, pentru a putea cuprinde cât mai multe momente în acest interval închis. 

Programul meu înainte de carantină era simplu: 7,5 ore somn, 0,5 ore „înviorarea”, 1 oră pregătire pentru serviciu, 1 oră în trafic, 9 ore serviciu, 1 oră în trafic, 4 ore timp personal. Lucrând de acasă am eliminat cele 2 ore petrecute în trafic și 1 oră pregătirea pentru ziua de lucru, „câștigând” 3 ore. O creștere de 75% a timpului personal! 

Pe lângă timp, costul vieții s-a îmbunătățit extraordinar. Nu mai dai 30 de lei pe o strachină cu terci; cu 30 de lei îți poți pregăti acasă 6 porții de ciorbă de legume și o porție de bruschette sau, dacă vrei ceva mai tradițional, o friptură strașnică de pui cu garnitură de piure de cartofi. Și să nu uităm de calitatea preparatelor, care este superioară comparativ cu ce găsim la „împinge tava”. 

Pe lângă hrană, nu am mai fost nevoit să alimentez „cazanul” meu diesel de două ori pe lună. Astfel, nu mai contribui la fel de mult la distrugerea mediului înconjurător, economisesc o căciulă de bani și nici nu îmi mai fac nervi prin traficul „brownian” din București.

Piața imobiliară a fost afectată într-o oarecare măsură. Ca un om simplu de la țară, când am părăsit orășelul meu de baștină, m-am instalat în capitală acolo unde erau cei mai mulți din neamul meu – Militari, sectorul 6. După aproape 10 ani de trăit în cartierul Militari, am ieșit „la vânătoare” și am reușit să găsesc un „coteț” minunat într-o zonă mult mai liniștită… uneori parcă încă o mai aud pe bătrânica de la 7 cum îi solicită „Legionarului” de la 8 să-i înapoieze pilota pe care i-o furase cu nerușinare în urmă cu mai bine de un an de zile. 

Unul dintre cele mai dificile momente pe care le-am trăit în ultimul an a fost schimbarea locului de muncă. Fiind o persoană sociabilă și cu o nevoie acerbă de interacțiune umană, integrarea în noul colectiv, prin mijloacele de comunicare virtuală, a fost destul de anevoioasă. Nu-i de ajuns să comunici doar în scris, fără mimică, gestică, unele lucruri se pot interpreta diferit față de ceea ce simți cu adevărat. Astfel, există riscul ca interacțiunea dintre colegi să se rezume strict la subiecte profesionale, insuficient pentru a crea o relație spirituală cu cei din jurul tău. 

În orice caz, omul este un animal care se poate adapta destul de rapid în orice situație. Timpul le rezolvă pe toate; mai lent decât ne-am dori noi, dar le rezolvă. Lumea nu va mai fi la fel… și asta este un lucru bun. 

Trăim, probabil, o secvență a evoluției civilizației noastre, care a început pe 1 ianuarie 1983 odată cu „nașterea” internetului. 

În viitor, multe business-uri vor continua acest mod de lucru, chiar și după ce pandemia va trece de partea istoriei. Nu va mai fi nevoie de birouri uriașe. Angajatorul nu va mai fi limitat de zona în care își desfășoară activitatea să găsească cei mai buni angajați pe care și-i poate permite din punct de vedere financiar, având oportunitatea de a căuta candidatul perfect în orice colț al lumii. Angajatul nu va mai fi nevoit să-și consume 40-50% din venituri pentru a trăi într-o zonă suficient de apropiată de locul de muncă. 

Astfel, tot mai mulți oameni își vor dori să se îndepărteze de „sălbăticia” orașelor mari și să trăiască în zone mai liniștite, mai curate și mai prietenoase. 

Citește și alte articole asemănătoare:

Cerul e limita de jos.

Când lucrezi cu oameni cu idei mărețe.

Tot mai relevanți,
tot mai sus.

E important să nu uităm niciodată de unde am plecat. Dar, poate la fel de important, e să nu ratezi unde poți să ajungi. De la primul proiect, plănuim să-ți arătăm cât de sus putem ajunge prin Performance Marketing.

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile site-ului.*
Deschide chat
Bună! Am nevoie de mai multe informații
Bună 👋
Cu ce vă pot ajuta?