Blog

Cum să împarți bugetul într-o campanie PPC în funcție de obiective

Oana Vasilică • 27 aprilie 2020

Bugetul unei strategii de marketing joacă un rol esențial într-o campanie PPC, influențând puternic chiar și rezultatele pe care aceasta ți le aduce. Oricât de bună ar fi ideea ta, dacă nu ții cont de felul în care investești bugetul sunt foarte mari șanse ca performanțele campaniei să nu se ridice la așteptările tale. De aceea este foarte importantă stabilirea unui plan corect de alocare a bugetelor.

Însă, de foarte multe ori apare întrebarea: Ok, dar cum alocam corect bugetul într-o campanie PPC? Hai să parcurgem împreună câteva aspecte esențiale pe care este important să le ai în vedere atunci când creezi strategia.

Campanie PPC de succes: Pornește întotdeauna de la obiective

În funcție de industria din care faci parte, dar și de particularitățile business-ului, este important să stabilești încă de la început care sunt obiectivele cu care pleci la drum în aventura ta digitală.

Poate că te afli într-o etapă în care câștigarea notorietății și a încrederii publicului contează foarte mult pentru brand-ul tău și îți dorești multă vizibilitate, poate ești un business deja matur în care performanța și profitabilitatea sunt esențiale, sau poate ai nevoie de un mix de obiective.

Setează-ți foarte clar obiectivele! Trebuie să știi în ce investești pentru a deveni profitabil printr-o campanie PPC.

Analizează-ți performanțele anterioare

Indiferent dacă ai mai fost sau nu activ online, trebuie să ții cont de istoricul afacerii tale. Există numeroase tool-uri prin care poți obține un overview al activității din online de până acum: ce trafic a generat campania ta PPC anterioară, ce impression share a avut, care au fost costurile și ce profit s-a generat. De asemenea, este important sa identifici care au fost canalele care ți-au adus performanță.

Chiar și pentru un business care nu a fost prezent în online, o analiză a rezultatelor și costurilor din offline îl va ajuta pe specialistul tău să îți înțeleagă mai bine afacerea.

Pornind de la date reale vei putea să îți setezi un target clar și vei ști să estimezi care ar fi bugetul de la care trebuie să pornești.

Identifică oportunitățile prin analiza competiției și a pieței

Există numeroase modalități prin care poți analiza ce face competiția ta. Descoperă care sunt canalele pe care aceștia sunt prezenți, dacă rulează campanii pay per click și cât de activi sunt. Chiar dacă nu ai acces la bugetul lor de promovare vei ști cum să te poziționezi în raport cu ei.

Nu uita să ții cont și de factorii externi, precum sezonalitatea sau alți factori socio-economici care ar putea influența comportamentul utilizatorilor.

Alocarea bugetului într-o campanie PPC

După acest scurt research, te poți decide cu privire la alocarea bugetului în funcție de obiective. Să luăm două exemple.

1. Obiectivul tău principal este brand awareness. Ai nevoie de o campanie puternică, focusată pe câștigarea notorietății brandului tău.

Cu siguranță, va trebui să îți îndrepți toate resursele către platforme și campanii care să atingă acest obiectiv. Atât Google, cât și Facebook îți pun la dispoziție o serie de resurse și de tipuri de campanii potrivite. Nu uita de Pinterest Ads! Poate fi asul tău din mânecă, mai ales că este un canal care încă nu a fost foarte explorat în România.

Alocă aproximativ 80% din bugetul tău către Display și Video. Conținutul video devine una dintre cele mai eficiente metode de promovare în zilele noastre, așa că merită să investești aici un buget consistent.

Iată o sugestie de împărțire a bugetului în campanii pentru un obiectiv de awareness.

campanie PPC

2. Obiectivul tău principal este generarea de conversii, fie sub formă de vânzări online, fie sub formă de lead-uri.

În cazul acesta, cea mai mare parte din buget ar trebui să fie investită în campanii care să îndeplinească acest obiectiv. Ține cont și de campaniile de brand și de faptul că ai nevoie constant de trafic nou pe site! Aproximativ 20% din bugetul tău ar trebui să acopere și aceste obiective.

Avem și aici o sugestie de împărțire a bugetului în campanii.

buget campanie ppc

Pe parcurs vei observa că unele campanii necesită mai mult buget, performează diferit unele în raport cu altele. Analizează constant datele și ia cele mai bune decizii de optimizare a bugetelor pe baza lor. Focusează-te pe atingerea obiectivelor și profită la maximum de bugetul pe care îl ai la dispoziție, indiferent dacă vorbim de o sumă mare, sau de un buget mic.

Pornește de la un plan bine pus la punct, dar adaptează-te, fii proactiv și ia cele mai bune decizii de optimizare! 

Citește și alte articole asemănătoare:

Cerul e limita de jos.

Când lucrezi cu oameni cu idei mărețe.

Tot mai relevanți,
tot mai sus.

E important să nu uităm niciodată de unde am plecat. Dar, poate la fel de important, e să nu ratezi unde poți să ajungi. De la primul proiect, plănuim să-ți arătăm cât de sus putem ajunge prin Performance Marketing.

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile site-ului.*
Deschide chat
Bună! Am nevoie de mai multe informații
Bună 👋
Cu ce vă pot ajuta?