Blog

9 idei de promovare pe Facebook și Instagram

Tudor Alexandra • 16 martie 2017

Cum atragi atenția unui consumator pe canale precum Facebook sau Instagram, unde nivelul de concentrare e de doar câteva secunde și apoi gata, a trecut la altceva?

Nu de mult mi-a atras atenția o idee de campanie pe Instagram care a generat foarte mult buzz în jurul ei. Ce este interesant la această campanie, pe lângă mesajul puternic, este faptul că noi, consumatorii, nu analizăm foarte mult mesajele primite în social media și reacționăm la primul impuls.

Astfel că mesajul transmis de branduri pe Facebook și Instagram trebuie să fie ușor de înțeles de la primul contact sau să capteze atenția astfel încât să îl facă pe utilizator să studieze bine oferta.

Studiile spun că am ajuns să avem o capacitate de concentrare de 8 secunde, mai mică decât a unui peștișor auriu. Scăderea atenției consumatorilor e legată de dezvoltarea smartphone-urilor și de zgomotul atâtor informații care ne înconjoară. Avem așadar doar 8 secunde pentru a atrage atenția unui potențial client.

Atât Facebook, cât și Instagram, două dintre cele mai populare platforme de socializare din lume și din România, au dezvoltat până acum metode de targetare complexe, care ne ajută să atragem mult dorita atenție. Pe Facebook, acolo unde utilizatorii petrec din ce în ce mai mult timp și furnizează informații detaliate despre obiceiurile lor de consum, profilarea a atins un nivel avansat.

Dar avem ce ne trebuie, pe lângă profilare? Reclamele clasice s-ar putea să nu mai capteze atenția așa de repede. Oamenii s-au obișnuit să ignore reclamele. Avem nevoie de imagini, video-uri și texte cât mai bune pentru a aduce conversii.

Iată un checklist de idei pentru reclame și campanii captivante:

1. Adaugă elementul wow, de surpriză

Pentru a capta atenția clienților unui brand, încearcă și alte abordări creative: răspunde-le la o întrebare, generează așteptare, prezintă într-un mod inedit un mesaj. Reclama ta nu trebuie neapărat să strige că este o reclamă.

Pentru mine, un cont de Facebook reușit este al companiei Dollar Shave Club. Ei își prezintă produsele, destul de banale de altfel  – produse de ras – într-o notă amuzantă și inteligentă, demnă de multe share-uri.

Construiește un profil detaliat al consumatorului tău și spune-i ce vrea să audă, nu ce ți se pare ție că sună bine.

Și în România avem exemple de abordări creative.

2. Don’t mix and match.

Pare simplu să creezi o reclamă pentru Facebook pe care să o rulezi și pe Instagram, însă realitatea e că audiențele sunt destul de diferite, la fel și interesele pentru fiecare platformă în parte. Instagram este văzută ca o rețea pentru imagini artsy, de foarte bună calitate si fără prea multe elemente de advertising adăugate.

Oamenii caută lucruri diferite atunci când utilizează pe cele 2 rețele, deci și reclamele trebuie să fie ajustate.

• Investește în imagini de bună calitate. • Creează conținut relevant și atractiv. • Stârnește interesul.

În special pentru cei din industria fashion, promovarea pe Instagram este un aspect foarte important.

3. Fă dreptate cifrelor

Nu le exploata însă doar pentru a atrage un trafic cât mai mare.

O reducere de 70% promovată într-o reclamă de Facebook ar trebui să se afle la maxim 2 click-uri distanță de plasarea unei comenzi și să reflecte realitatea.

Mai exact, dacă ai doar un produs cu reducere de 70%, folosește intervale de reduceri,  40-70%, de pildă. Pe Facebook e foarte ușor să amendezi un brand pentru reclamă falsă și va fi greu să recâștigi încrederea consumatorilor.

4. Segmentează audiența

Creează mai multe grupuri de audiențe, cu reclame relevante pentru fiecare în parte.  Vinzi rochii? Audiența ta ar putea fi reprezentată de femeile de 18-65 de ani. Însă ce ai spune să faci reclame adresate fiecărei categorii de vârstă, cu link-uri speciale pe site și texte dedicate?

Comunică relevant pentru fiecare categorie de public, segmentează audiența cât mai mult posibil, chiar dacă poate fi una vasta. Nu face abstracție de caracteristicile fiecărei categorii de public dintr-un întreg. Poți comunica într-un fel pentru categoria 18-25 de ani și altfel către categoria 35-45 de ani. Interesele și nevoile sunt diferite.

5. Remarketing dinamic

Yes, please. Remarketing-ul dinamic este o abordare care funcționează foarte bine atât în campaniile Google Ads, cât și în cele pentru Facebook, mai ales datorită relevanței.

Nu ezita să folosești această opțiune pentru a le reaminti oamenilor exact de produsele pe care le-au vizualizat, dar nu le-au achiziționat. Daca vrei sa te asiguri ca folosesti mixul cel mai potrivit de servicii promovare online, nu ezita sa ne contactezi.

6. Video și tutoriale

Consumatorii răspund din ce în ce mai bine la video-uri și conținut grafic tip tutoriale, how to, do it yourself, tips and tricks. Un tip de conținut cu care ei interacționează și pe care îl distribuie, fără a îl considera publicitar.

Indiferent de categoria produsului sau de domeniul în care activezi, prin video vei atrage atenția și vei stârni interesul pentru produsele tale fără a face reclamă directă.

7. Facebook Shopping

Dacă tot vorbeam de tutoriale și trucuri, facilitează accesul consumatorului la produsele despre care vorbești, permite-i să ajungă cât mai ușor la ele. În acest sens poți folosi cu încredere recent lansata opțiune de Facebook Shopping.

8. Real-time marketing și contextualizare

Asocierea cu evenimente actuale și tendințe de interes poate atrage atenția asupra brandului tău și îl poate face memorabil pentru unii consumatori. Mai ales în social media, unde reacțiile sunt rapide și poți deveni viral.

Atenție la asocierile pe care le alegi, la relevanța lor pentru audiența ta, ai grijă să urmeze valorile brandului și poziționarea lui. Este o graniță foarte fină între asocierile pozitive brandului și cele percepute negativ de public.

Încearcă să găsești abordări creative și inteligente pentru a fructifica anumite subiecte actuale de interes.

De fiecare dată când alegi o asociere, gândește-te la specificul publicului tău, la implicațiile subiectului ales și la consecvența comunicării de brand.

Modul în care Ryanair a decis să se asocieze cu un eveniment cu o puternică încărcătură socio-politică a stârnit controverse, cu păreri pro și contra. Mai mult, comunicarea online făcea notă discordantă cu cea offline, fiind prezent pe posturile TV care incriminau evenimentele din stradă.

Atenție și la aspectele juridice ale acțiunilor de marketing (drepturi de autor, folosirea imaginii unei persoane fără acord etc.)

9. Ambasadori de brand

Când vorbim de rețele sociale și comunități, influencerii pot pune în valoare un produs prin transfer de încredere în rândul comunității sale. Poți colabora pe termen lung cu ambasadori de brand atent aleși, care să îți prezinte în mod natural și relevant produsele, în rândul audienței lor de pe Facebook și Instagram.

Rețelele sociale și online-ul în general sunt medii dinamice. Nu cred în rețete de succes general valabile, există însă povești, abordări creative și conținut de calitate cu care poți stârni emoție, atrage atenția și aduce conversii.

Tu ce metode de promovare pe Facebook și Instagram ai folosit pentru engagement și vânzări? 

Citește și alte articole asemănătoare:

Christmas Campaigns

Cerul e limita de jos.

Când lucrezi cu oameni cu idei mărețe.

Tot mai relevanți,
tot mai sus.

E important să nu uităm niciodată de unde am plecat. Dar, poate la fel de important, e să nu ratezi unde poți să ajungi. De la primul proiect, plănuim să-ți arătăm cât de sus putem ajunge prin Performance Marketing.

contact@canopy.ro

0744 424 543

București, Str. Jean Louis Calderon, nr. 26, et. 2, ap. 2

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile site-ului.*
Deschide chat
Bună! Am nevoie de mai multe informații
Bună 👋
Cu ce vă pot ajuta?