Blog

Google Shopping Ads: 6 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi

Claudia Grigore • 26 iunie 2019

În ultima perioada, se tot vorbește despre produsul anului de la Google în România, un produs mult așteptat de mai bine de 6 ani de zile. Iar cum veștile bune circulă repede, credem că ai aflat deja că este vorba despre Google Shopping Ads. Dacă încă nu ai auzit, suntem bucuroși să te anunțăm noi în mod oficial. Fiind un produs nou atât de așteptat și întrebările despre cum funcționează sunt pe măsură. Ce buget ar trebui să investești in promovarea shoping ads? Cum ai putea beneficia de această metodă de promovare? Care sunt cele mai eficiente campanii? În cazul in care întrebarea ta este ce agenție de shopping ads sa alegi, nu ezita sa ne contactezi. Toate răspunsurile la întrebările de mai sus referitoare la Shopping Ads le vei găsi în articolul ce urmează să îl parcurgi. Așadar, haide să le luam pe rând.  

Ce este Google Shopping Ads și cum funcționează?

Shopping Ads este un produs Google, prezent deja în 16 țări, care afișează reclame în format asemănător cu Remarketing Dinamic, în cautările Search, pe Display și YouTube. Acest produs se poate accesa utilizând platforma Google Merchant Center. Shopping Ads funcționează pe baza unui feed de produse care trebuie să țină cont în permanență de recomandările Google.

Care sunt produsele și serviciile care pot fi promovate prin intermediul Google Shopping Ads?

Răspunsul este că toate produsele și serviciile care îndeplinesc criteriile impuse de politica Google pentru sănătate, pastile, alcool, adult content, trademarks etc. Printre principalele domenii enumerate de către Google se numără: retail, travel, educație, domeniu hotelier, rentals, jobs etc. Cu toate acestea, cele mai bune rezultate sunt înregistrate în industria e-commerce, iar noi, ca agenție de performance marketing, reușim sa scalăm rezultatele clientilor prin intermediul acestor campanii.

Ce presupune feed-ul de produse?

Foarte important în buna funcționare a campaniilor Google Shopping Ads este feed-ul de produse. Este bine să știți încă de la început ce presupune acesta și care sunt recomandările Google pentru a nu avea produse dezaprobate.  

Informații generale despre feed

Google ne recomandă să folosim titluri și descrieri scurte, cât mai relevante. Deși în titlul produsului putem utiliza până la 150 de caractere, recomandarea noastră este să folosești maximum 25 de caractere, un titlu scurt, clar și concis reprezintă cheia succesului. Atunci când creezi titlul, ține minte că acesta trebuie să aibă o structură cât mai relevantă, sub forma: Brand + Product Type + Attribute Iar ca bonus, pentru ajustarea titlurilor poți folosi Google Trends. O altă bună practică se referă la utilizarea unui maxim de 90 de caractere pentru descriere, chiar dacă formatul permite utilizarea a 5000 de caractere.  Mai mult, toate atributele feed-ului trebuie să fie identice cu cele prezente în site: prețuri, valabilitate, ID etc., altfel produsele respective vor fi respinse. Dacă în strategia de promovare online ai promoții sau oferte de scurtă durată cum ar fi Black Friday, se recomandă un feed suplimentar. Acest feed va înlocui feed-ul principal în perioada respectivă evitând astfel respingerea anunturilor. Ține minte: poți avea un singur feed activ în contul de Google Merchant Center.

Greșeli frecvente în crearea feed-ului de produse

  1. Cea mai întâlnită problemă care duce la dezaprobarea produselor sunt discrepanțele dintre feed și site în ceea ce privește prețul si disponibilitate produselor.

Pentru a evita această situație, îți recomandăm utilizarea API-ului.

  1. Prețurile nu au formatarea corectă. Similar cu feed-ul de Remarketing Dinamic (Ex: “100 RON”). Prețurile trebuie să fie în formatul corect, produsele din feed vor fi respinse.
  2. Nu sunt aplicate reguli de afișare a produselor.

De exemplu, atunci când un produs este Out-Of-Stock trebuie aplicată o regulă pentru a nu se mai afișa în reclame.

  1. Imaginile folosite nu sunt în concordanță cu politica Google.

Acestea sunt de dimensiuni prea mici (recomandat minim 250x250px) sau conțin trademarks, logo în imagine, buline sau iconițe precum cele de sales, reduceri etc. Mai jos cateva exemple de așa nu:

  1. Lipsesc anumite atribute.

De exemplu, este obligatoriu să ai codul de bare GTIN (Global Trade Item Number) aferent produselor sau alternativa mai puțin recomandată MPN (Manufacturer Part Number). Google susține faptul că prezența GTIN poate crește numărul click-urilor cu 40% și numărul conversiilor cu 20%.  

  1. Google product category nu este corect introdus în feed. O greșeală frecventă este copierea greșită a categoriei din lista furnizată de către Google. Vă recomandăm să vă folosiți de ID-urile categoriilor și nu de denumirea categoriilor în feed.

 

Am prețuri care se schimbă foarte des. Cum procedez în acestă situație?

Feed-ul produselor își poate face update automat doar o dată pe zi sau de câte ori este nevoie prin butonul de Fetch Now. Însă, este bine de știut că există și soluții de automatizare eficiente.    

Care este bugetul pentru ca Shopping Ads să aducă rezultate?

Pentru a avea rezultate îți recomandăm un buget separat pentru aceste campanii de cel puțin 20-30% din bugetul actual pe care îl investești în celelalte campanii de promovare prin Google Ads. Odată cu primele rezultate poți lua decizii de ajustare a bugetului. Însă ține minte: fiind un produs nou, CPC-urile vor fi mai mari.  

Ce trebuie să fac pentru a începe acum promovarea prin Google Shopping Ads?

Este destul de simplu:

  1. Iei legătura cu specialistul tău Google Ads și îi spui că îți dorești promovarea prin Google Shopping Ads;
  2. Îi trimiți un feed de produse corect realizat (cu imagini de calitate, titlu generic și relevant, o descriere bună etc.)
  3. Stabiliți împreună, încă de la început, strategia și KPI (Key Performance Indicators) ținând cont de:
  • Sezonalitate
  • Cele mai vândute produse
  • Produse noi & New Markets

Dacă Google Shopping Ads te-a convins prin noutatea și premiera sa absolută în România, sfatul nostru este să acționezi rapid și să profiți de avantajul competitiv pe care îl poți avea prin implementarea unor astfel de campanii, atât de mult așteptate.  

Citește și alte articole asemănătoare:

aniversare 8 ani

Cerul e limita de jos.

Când lucrezi cu oameni cu idei mărețe.

Tot mai relevanți,
tot mai sus.

E important să nu uităm niciodată de unde am plecat. Dar, poate la fel de important, e să nu ratezi unde poți să ajungi. De la primul proiect, plănuim să-ți arătăm cât de sus putem ajunge prin Performance Marketing.

contact@canopy.ro

0744 424 543

București, Str. Jean Louis Calderon, nr. 26, et. 2, ap. 2

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile site-ului.*
Deschide chat
Bună! Am nevoie de mai multe informații
Bună 👋
Cu ce vă pot ajuta?