Blog

30 de idei cu care am plecat de la GPeC

Oana Vasilică • 03 noiembrie 2023

Pe măsură ce sunetul notificărilor de confirmare a comenzilor online devine coloana sonoră a comerțului în 2023, GPeC se afirmă din nou că evenimentul de referință pentru profesioniștii în E-Commerce și Marketing Digital. 

Aflăm cele mai proaspete statistici și tendințe, descoperim cum se pregătesc giganții digitali pentru Black Friday și final de an și observăm modul în care comportamentul de consum continuă să se adapteze într-o eră post pandemică. Ați ghicit, am fost și noi la GPeC și v-am pregatit un articol cu informații utile, în cazul în care nu ați reușit să ajungeți.

Dinamica Pieței: Cifre & Tendințe la zi

Cu cifre în continuă creștere, piața E-Commerce din România își extinde influența, atrăgând atât cumpărători autohtoni, cât și internaționali. Magazinele online se înmulțesc, întărind ideea că pandemia nu a fost doar un catalizator temporar, ci un punct de cotitură pentru industrie. 

  • Plățile cu cardul au crescut conform statisticilor deținute de liderii globali în plăți digitale.
  • 80% din plățile online ale posesorilor de carduri sunt în zona de servicii, în timp ce doar 20% în zona de bunuri
  • Se observă un interes tot mai mare de plată cu cardul YoY pe o varietate de industrii precum: travel (+50%), transport (+44%) sau fashion (+34%).
  • Sectorul de fashion domină în materie de bunuri, reprezentând 50% din totalul achizițiilor online. 
  • Serviciile precum ticketing-ul, călătoriile și asigurările cunosc o ascensiune semnificativă, arătând că românii sunt tot mai dispuși să investească în experiențe și confort. 
  • Conform datelor actuale, piața de E-Commerce românească atinge peste 9 miliarde de euro
  • Subliniem importanța unui mix variat de produse și politici flexibile de plată și retur pentru a stimula creșterea. 
  • O recomandare clară de transmis tuturor retailerilor online este necesitatea eliminării obligativității creării unui cont pentru a oferi o experiență utilizator (UX) fără cusur.
  • Oamenii sunt mai atenți la prețuri față de anii trecuți, motiv pentru care cumpara din ce în ce mai mult de la magazinele chinezești din afară. 
  • Shein este noul TikTok al comerțului online, mai ales pe categoria de vârstă 18-24 ani. Ei reprezintă 50% din cei care au instalat aplicația în ultimele 6 luni.
  • 92% din oameni declară că folosesc mobilul ca principală sursă de achiziție.
  • Conform spuselor eMAG, se estimează o creștere de 10% pentru sectorul E-Commerce în anul curent, punctându-se relevanța inovațiilor în opțiunile de plată și optimizarea proceselor de livrare ca factori cheie în dinamica pieței. 
  • În ciuda presupunerilor comune, perioada premergătoare evenimentelor majore de shopping nu înregistrează un declin în vânzări, ci dimpotrivă, se observă o tendință de stabilitate.
  • De Black Friday se anticipează o creștere a vânzărilor față de anul anterior.
  • S-a subliniat nevoia de integrare în viitor a opțiunilor de livrare rapidă și pe parcursul weekendurilor, precum și utilizarea inteligenței artificiale pentru a rafina experiența de cumpărare.

Cu privire la anul 2024, s-a prezentat o viziune pozitivă, prezicându-se că sectorul e-commerce va continua să înregistreze creșteri.

Comportamentul consumatorului și psihologia de cumpărare

  • Google confirmă o realitate în care cuvintele cheie din sfera: „ieftin”, „discount”, „loializare”, sau „rate”  atrag volumul cel mai mare de căutări. De ce? Fricile și anxietățile economice și-au pus amprenta asupra comportamentului consumatorilor: oamenii sunt mai atenți la prețuri și mai înclinați să exploreze cât mai multe opțiuni de cumpărături internaționale. 
  • Chiar dacă creșterea este mai modestă comparativ cu anii anteriori, interesul pentru cărți, jucării, haine și articole pentru casă rămâne robust, ceea ce semnalează un optimism prudent al consumatorilor.

Așadar, este extrem de important ca strategia de marketing să fie adaptată la cerințele pieței pentru un Black Friday de succes. 

Strategii esențiale în digital marketing

Într-un context de piață tot mai dificil, determinat de creșterea costurilor pe platformele de advertising, brandurile sunt îndemnate să adopte o igienă clară în gestionarea campaniilor. 

  • Se pune accent, în Google Search, pe strategii care să îmbine broad match cu metode de bidding axate pe conversion value, precum și pe utilizarea audiențelor 1st party pe observare. 
  • Performance Max devine norma, fiind nelipsit din orice abordare strategică.
  • Multichannel Marketing rămâne un must have. 
  • Tactici precum afilierea, unde se plătește la performanță, devin tot mai relevante. 
  • Campaniile pe platforma Meta sunt considerate în continuare eficiente pentru atingerea unor părți diferite ale funnel-ului de marketing.
  • TikTok este o unealtă extrem de eficientă pe zona de awareness și consideration.
  • Din punct de vedere operațional, AI este văzut ca un instrument esențial în backend pentru reducerea costurilor de operare și în frontend pentru îmbunătățirea experienței clientului. 
  • În același timp, în marketing, AI ajută la procesarea volumelor mari de date pentru a oferi o perspectivă mai bună din punct de vedere strategic. 
  • Specialistul PPC rămâne esențial pentru înțelegerea emoțională a consumatorilor precum și a contextelor socio-economice.

Cultura Performanței: Motivația și Angajamentul în Organizații

Un eveniment atât de important nu putea să nu aducă pe scenă și alte perspective de înțelegere a industriei. Așadar, pe lângă trenduri în e-commerce și marketing digital, am avut parte și de niște sesiuni extrem de utile pe zona de productivitate și motivare când vine vorba de propria echipă. 

Dan Ariely, profesor de psihologie și economie comportamentală, ne aduce în atenție rezultatele unui studiu privind motivația angajaților. Descoperim că:

  • În timp ce salariul și beneficiile de sănătate sau de pensionare contează doar într-o mică măsură, ceea ce cu adevărat stimulează angajamentul este aprecierea, echitatea salarială și inovația
  • O cultură organizatorică ce promovează încrederea și recunoașterea poate fi cheia spre o echipă motivată și productivă.

Noi, la Canopy, punem foarte mare accent pe echipă și considerăm că, pentru a putea dezvolta relații de colaborare reușite cu clienții noștri și pentru a aduce rezultate pe măsura așteptărilor, trebuie să avem parte de un mediu de lucru armonios.

Privind spre viitor, se anticipează că:

  • 2024 va fi un an și mai promițător pentru E-Commerce, datorită contextului politic și economic, precum și prin adoptarea și mai mare a inovațiilor tehnologice. 
  • Sellerii sunt încurajați să investească în această creștere și să îmbrățișeze noile tendințe de marketing multichannel, de la retargeting la abordări noi precum podcasturile și rețelele media de retail. 

Participarea la GPeC 2023 oferă o fereastră valoroasă spre viitorul comerțului digital și a comportamentului consumatorilor. Între cifre, trenduri și psihologia cumpărătorului, e clar că E-Commerce-ul nu este doar o platformă de tranzacții, ci un ecosistem complex, în evoluție, și în care fiecare detaliu contează. Pe măsură ce ne pregătim pentru o perioadă aglomerată a anului, lecțiile învățate aici sunt esențiale pentru a naviga cu succes în apele adesea turbulente ale comerțului online.

Înscrie-te GPeC SUMMIT 20th -21st of May 2024.

Citește și alte articole asemănătoare:

huawei ads

Cerul e limita de jos.

Când lucrezi cu oameni cu idei mărețe.

Tot mai relevanți,
tot mai sus.

E important să nu uităm niciodată de unde am plecat. Dar, poate la fel de important, e să nu ratezi unde poți să ajungi. De la primul proiect, plănuim să-ți arătăm cât de sus putem ajunge prin Performance Marketing.

contact@canopy.ro

0744 424 543

București, Str. Jean Louis Calderon, nr. 26, et. 2, ap. 2

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile site-ului.*
Deschide chat
Bună! Am nevoie de mai multe informații
Bună 👋
Cu ce vă pot ajuta?