blog

Lasă-ne să îți povestim toate peripețiile prin
care am trecut în campaniile noastre.

Părțile grele când înveți Google Ads. Jurnal de internship.

Dacă ai reușit să te concentrezi și pe mesajul meu din video, nu doar pe background:P, ai aflat deja că în perioada de internship la Canopy am învățat mai multe decât credeam că voi avea ocazia în doar 3 luni. Îmi place Google Ads, cred în promovarea pay per click, însă nu este un domeniu ușor de înțeles și stăpânit. Așa că m-am gândit să îți povestesc și despre părțile mai grele.

În primul vreau să îți spun cum am ajuns eu să fac PPC în loc de PSD (Photoshop Document – pentru a nu se înțelege greșit).

Înainte de a veni la Canopy am lucrat mai mult în design grafic, am creat și administrat site-uri. Lucrând la un site e-commerce, a apărut nevoia și de promovare online, unde m-am implicat eu.

Auzisem de Google Ads, însă nu știam exact ce presupune. Am făcut contul și apoi… habar nu aveam ce urmează să fac. M-am uitat la câteva tutoriale și am început să creez o campanie, apoi un Ad Group și, în final, o reclamă. Am “turnat cu găleata” cuvinte cheie, ce mi se părea mie a fi relevant.

M-am lovit de ceva ce nu știam să fac și am văzut că tutorialele nu mă ajută, dar îmi plăcuse mica experiență în Google Ads și doream să o dezvolt.

Așa am descoperit cursurile gratuite de la Google – Atelierul Digital, am luat certificarea și am participat la evenimentele lor.

La unul din ele l-am întâlnit pe Cristian (aka Chief Canopyst) și pe Georgiana din echipa Sephora. Georgiana povestea cu foarte mult entuziasm cum a ajutat-o mediul digital și cât de bucuroasă este să lucreze împreună cu Cristi și echipa Canopy.

Am ținut minte pasiunea lor și, după câteva luni, am văzut pe Facebook un anunț de angajare ca Junior Canopyst, unde nu mă încadram din pricina lipsei de experiență, precum și poziții deschise pentru interni.

Mi-am zis că e cea mai bună șansă a mea să învăț să folosesc Google Ads și să descopăr misterele ce mă fascinaseră atunci când am încercat să lucrez în platformă. Mă captase deja entuziasmul lui Cristi, am știut că el și echipa Canopy sunt potriviți pentru a crește în această direcție. Am realizat că acesta este acel Next Level pentru mine și drumul pe care trebuie să îl urmez.

Am fost chemat la interviu, iar ulterior a fost necesar să obțin certificările Google Ads Fundamentals și înca una, cu o medie de peste 94%. Nu a fost deloc un lucru ușor, însă cu multă susținere din partea soției mele – Teodora, și multe zile de studiu, am trecut cu succes și am intrat în echipa Canopy, ca parte din programul de internship.

Ce a urmat după?

Am petrecut cele mai frumoase 3 luni din viața mea profesională. Nu vreau să sune exagerat, așa simt.

Echipa a fost cu adevărat la înălțime și am ajuns să fac cunoștință cu platforma Google Ads așa cum se cuvine. Deși îmi era puțin teamă, deoarece lucram într-un domeniu nou și nu eram stăpân pe mine, Canopyștii m-au susținut și m-au încurajat în fiecare zi.

Un moment de studiu și încurajare :P.

Am învățat cum să creez campanii și cum să optimizez conturi. Cum să creez o strategie și cum să gândesc ca un specialist PPC și, bineînțeles, am învățat cum să promovez campanii eficiente pe Facebook utilizând Ads Manager, nu Boost Post.

Mi-am făcut noi prieteni și, bineînțeles, am cunoscut vedetele firmei. Cei doi mustăcioși de mai jos.

Timpul petrecut în internship a fost o adevărată provocare. Fiind nou în domeniu, aveam o oarecare teamă, iar asta s-a reflectat în ceea ce făceam.

Așa că primul meu sfat e să nu îți fie teamă că vei greși când începi să practici pay per click. Din greșeli înveți uneori mai rapid și mai bine.

Eu am rămas în echipa Canopy și, imediat după finalizarea internship-ului, am mers împreună cu noii mei colegi într-un teambuilding  special în Croația. Mai multe foto sunt pe Facebook.

Dincolo de acest bine, lumea PPC nu este un mediu ușor. Uneori sunt multe task-uri ce te pun sub presiune.

Eu am avut alături colegi implicați care au avut grijă să mă îndrume corect. Am trecut peste nelămuriri în 5 minute, fără să mă pierd în tutoriale jumătate de zi.

Una dintre gafele făcute în această perioadă a fost când am avut mai multe greșeli de misspelling în anunțuri create pentru un client. Ceea ce m-a salvat a fost faptul că am lucrat în Google Ads Editor – program ce îți permite să lucrezi offline și apoi să îți postezi modificările făcute, când dorești.

Poți trece peste orice dificultate apelând la oameni de încredere, dar trebuie să îți faci și tu partea ta: să arăți că ești perseverent, dedicat și că vrei să crești.

Dă-i omului un pește și va avea de mâncare o zi. Învață-l cum să pescuiască și va avea de mâncare toată viața.

Am selectat și alte 5 sfaturi și lucruri esențiale pe care le-am învățat și pus în practică în perioada de internship la Canopy, și care sper că te vor ajuta și pe tine în dezvoltarea ta profesională:

1. Fii devotat, responsabil și implicat

Implicarea este un factor important de succes în orice domeniu. Atunci când ești pasionat și devotat contribui atât la creșterea ta profesională, cât și a companiei pentru care lucrezi.

În schimb, dacă locul de muncă te întristează și nu poți porni spre birou cu zâmbetul pe buze, înseamnă că nu este pentru tine acel loc sau acel job. Gândește-te că în Google Ads ai nevoie de creativitate, ori aici nu există buton de ON/OFF, mediul te va stimula sau nu.

2. Nu îți fie teamă de greșeli

Dacă îți este teamă de eșec și de greșeli, nu vei face altceva decât să te sabotezi singur. Nu vei experimenta, nu vei învăța suficient de repede sau profund, îți vei limita creativitatea. Este natural și esențial pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi să greșim.

3. PPC, CPC, CPA, CTR, CE?!

Terminologia, abrevierile, dar și lucrul cu Excel și alte task-uri mai tehnice s-au putea să te copleșească uneori. E important să le iei pe rând, să le înțelegi și să apelezi la ajutor de fiecare dată când ai nevoie. Mai bine să întrebi decât să continui pe un drum greșit. Dacă nu vei înțelege ce presupune fiecare, nu vei putea planifica, monitoriza și optimiza corect o campanie.

4. Fii atent la tot ce faci

Știu că acesta este un exercițiu de imaginație pentru fiecare specialist PPC, este necesar însă să fii atent la toate coordonatele unei campanii, la detalii, la scrierea reclamelor. Odată, în primele săptămâni de internship, modificam mai multe reclame și am scris “picioare verzi”. Trebuia “teniși verzi” :).

Modificările au fost revizuite de colega mea și am văzut minunea.  Cu zâmbetul pe buze m-a întrebat cui mă adresez. Fii atent deci la toate detaliile și verifică înainte de a publica.

5. Nu te poți limita doar la Google Ads

Google Ads este esențial în strategiile de pay per click. Pentru a deveni specialist în domeniu nu este suficient să stăpânești această platformă, aria de cunoștințe este mult mai largă. Colega Alexandra a scris un articol despre cum lucrează un specialist Pay Per Click şi ce competenţe îi sunt necesare, citește-l cu atenție.

M-aș bucura să vorbim mai multe despre ce consideri tu că a fost greu în procesul de învățare a tehnicilor Google Ads, îmi poți lăsa un comentariu.

Pe de altă parte, dacă vrei să te dezvolți în PPC și marketing online, vestea bună e că echipa Canopy se extinde la Iași și că poți aplica în continuare la internship și la București. Vezi job-urile. 

Digital Bloom ediția a VI-a

Deschide chat
Bună! Am nevoie de mai multe informații
Bună 👋
Cu ce vă pot ajuta?
×

Monthly catch-up Newsletter