Blog

Idei de promovare online: Cum să creezi o strategie integrată de marketing eficientă

Claudia Grigore • 24 februarie 2020

În ultima vreme, se tot vorbește despre idei de promovare online eficiente și despre strategia de marketing online integrată. Specialiștii în marketing și speakerii aduc în discuție acest concept tot mai des la evenimente și vorbesc despre importanța și rezultatele uimitoare pe care le generează în business. Dar ce este de fapt o strategie de promovare integrată online? În acest articol mi-am propus să conturez o imagine mai clară, să explic care sunt avantajele adoptării ei, de ce ar trebui să ții cont și mai ales de unde ar trebui să începi. Dar să le luăm pe rând.

De ce ar trebui să ai o strategie integrată foarte bine definită?

1. Vei fi prezent oriunde se regăsește potențialul tău client

O prezență online puternică pe toate canalele te va ajuta să îți crești vânzările prin posibilitatea interacțiunii utilizatorului cu brand-ul tău în toate etapele funnelui de cumpărare. Fiecare canal de promovare online are propriile particularități, se potrivesc și au impact în diferite etape ale funnelului – de la etapa în care utilizatorul nu conștientizează nevoia, până în momentul în care ia decizia de cumpărare sau chiar mai departe în faza de loializare.  Pentru că toți știm că obținerea unui nou client este mai costisitoare decât fidelizarea unuia existent, este foarte important să acordăm atenție tuturor etapelor și să adoptăm metoda de promovare online potrivită.  Funnel_consumator Mai sus, avem o reprezentare grafică a funnelului cumpărătorului, iar aici găsiți explicații detaliate despre acesta.

2. Devii „top of mind” în mintea potențialului tău client

Este un mecanism destul de simplu. Rămâi în mintea utilizatorului, iar atunci când apare nevoia ești prima lui opțiune.  Pe termen lung te ajută să scalezi mai ușor business-ul. O companie care este “peste tot” transmite ideea de business mare, stabil și de încredere.

Care sunt modalitățile de promovare și din ce se compune o strategie de marketing online integrată?

O strategie de marketing online integrată ideală conține următoarele instrumente de promovare:

Cum structurezi strategia de promovare online integrată?

Pentru o structură eficientă trebuie să ții cont de câteva aspecte foarte importante.

1. Stabilirea clară a obiectivelor

 Cele 2 direcții pe care trebuie să le abordezi în paralel sunt: 

  • Performance 
  • Brand awareness

Dacă vorbim despre obiectivul de performance, acesta trebuie privit prin prisma rezultatelor pe termen scurt și mediu, însă pentru a scala sănătos un business pe termen lung trebuie investit și în notorietatea brand-ului. Motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca agentia cu care vei colabora are servicii promovare online complete. Performance_Brand_Awareness

2. Comunicare integrată

Indiferent de business-ul pe care dorești să îl promovezi, comunicarea trebuie să fie integrată atât în ceea ce privește mesajul cât și elementele vizuale. Acestea trebuie să fie omogene și să determine utilizatorul să te asocieze ușor, indiferent de canalul de promovare online folosit, ținând cont de 3 elemente esențiale: 

  • Audiență
  • Context
  • Conținut

Pe lângă campaniile de Google și Facebook Ads, îți recomand cel puțin să iei în considerare:

  • A/B testing
  • Ad copy foarte creativ
  • Analiza detaliată a experienței utilizatorului pe site
  • Optimizări SEO
  • Postări de impact pe blog
  • Data-driven email marketing
3. Fii Customer-Centric

Trebuie să ai mereu în minte faptul că la capătul oricărui mesaj de marketing se află o persoană indiferent de canalul de promovare folosit.  Toți utilizatorii cărora ne adresăm sunt persoane care au interes pentru produsele și informațiile care se regăsesc în primul rând pe site-ul tău, dar și pe canalul tău de YouTube, Facebook sau alte platforme. O parte dintre aceștia chiar manifestă un interes crescut prin abonare la newsletter, subscribe la canalul de YouTube sau follow pe rețelele sociale. Aceste persoane se așteaptă să primească constant conținut nou și cel puțin la același nivel de calitate ca în trecut.

4. Informații transmise cât mai segmentat

Atunci când formulăm conținutul mesajului și alegem modul în care dorim să îl comunicăm, trebuie să gândim segmentat și cât mai țintit.  În procesul de microsegmentare, pe lângă alte aspecte trebuie să ținem cont în primul rând de:

  • vârsta și sexul utilizatorului
  • unde se află în funnelul de cumpărare (dacă este în faza de cumpărare sau este la începutul procesului și doar se informează)

Un conținut adaptat audienței va avea un impact considerabil comparativ cu un mesaj general în promovarea online. Cel mai bine să luăm un exemplu simplu. Să spunem că vinzi ochelari de vedere cu rame negre. În mesajul transmis se va ține cont de vârsta și sexul utilizatorului. Dacă femeile cu vârstă cuprinsă între 18-35 ani vor reacționa în primul rând la mesaje care vizează designul și cât de trendy vor arata purtând acești ochelari, cele cu vârstă cuprinsă între 36-60 ani vor aprecia mai mult raportul calitate-preț sau cât de confortabili sunt acești ochelari. Practic, aceeași ochelari vor fi puși în valoare prin conținutul mesajului în funcție de nevoile publicului căruia se adresează. ads_varianta1    ads_varianta2 Acesta este doar un exemplu de segmentare a mesajului. Putem personaliza mai mult în condițiile în care avem acces la informațiile necesare despre comportamentul publicul nostru prin utilizarea Google Analytics și multe alte surse disponibile.

5. Măsurare performațelor

Măsurarea continuă a rezultatelor și a impactului pe care îl generează campaniile tale de promovare online este esențială pentru a-ți îmbunătății performanțele.  Un element esențial în urmărirea rezultatelor este instalarea codurilor de tracking. Unul dintre cele mai importante tool-uri de măsurare a rezultatelor este Google Analytics. Acesta te va ajuta să ai un overview asupra performanțelor campaniilor de promovare online indiferent de canal.  Poți afla informații importante despre: 

  • cele mai căutate produse pentru care ar trebui să aloci un buget mai mare
  • care sunt zonele geografice unde ai cel mai bun cost per conversie și pe care ar trebui să insiști
  • care sunt intervalele orare în care sunt cele mai multe vânzări
  • modul în care utilizatorii interacționează cu site-ul (bounce rate, timp pe site, număr de pagini vizitate în cadrul unei sesiuni.

ecommerce_trackingDacă ai un magazin online este recomandat să ai instalată funcția eCommerce Tracking. Această funcție îți oferă date importante despre canalele care îți generează cele mai multe vânzări, cele mai adaugate produse în coș, rata de abandon a acestuia și multe alte informații importante despre evoluția vânzărilor. De multe ori nu este posibil, din diferite motive, să integrezi toate canalele și instrumentele de promovare enumerate mai sus. Prin urmare, va trebui să alegi cel mai bun mix pentru business-ul tău având în vedere resursele limitate. În această situație, sfatul meu este să acoperi în primul rând direcția de performance și obiectivele pe termen scurt, însă trebuie să ai în vedere măcar parțial și metodele de promovare care te vor ajuta să fii eficient și să scalezi mai ușor pe termen lung. Nu există o rețetă prestabilită, însă ținând cont de aceste sfaturi și testând cât mai multe variante vei ajunge cu siguranță la cea mai potrivită pentru specificul unic al business-ului tău.

Citește și alte articole asemănătoare:

campanii valentines day 2023

Cerul e limita de jos.

Când lucrezi cu oameni cu idei mărețe.

Tot mai relevanți,
tot mai sus.

E important să nu uităm niciodată de unde am plecat. Dar, poate la fel de important, e să nu ratezi unde poți să ajungi. De la primul proiect, plănuim să-ți arătăm cât de sus putem ajunge prin Performance Marketing.

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile site-ului.*
Deschide chat
Bună! Am nevoie de mai multe informații
Bună 👋
Cu ce vă pot ajuta?